Contact

Biografie

Historisch auteur en hoofdredacteur Herman Broers (Burgum, 1970) studeerde journalistiek en geschiedenis. Hij schrijft boeken, coördineert magazines en boeken, geeft lezingen en is voorzitter van de historische vereniging in Kampen.
'History doesn't repeat itself, but it often rhymes.'
- Mark Twain (1835-1910)

Herman Broers is s hoofdredacteur van Friesland Post, hèt magazine van Friesland en van het historisch tijdschrift Fryslân van het Koninklijk Fries Genootschap. Hij is voorzitter van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel' en Kampen en coördineert zowel hun Historisch Tijdschrift (HT) als cultuurhistorisch jaarboek de Kamper Almanak. Sinds 2003 legt hij zich toe op (historische) boeken, magazines, lezingen en exposities. Hij woont in zuid-Friesland en werkt vanuit Kampen en Heerenveen.

1970-1994

Herman Broers is de zesde van zeven kinderen uit een Fries lerarengezin. Na zijn jeugd in Burgum en de HAVO op het Drachtster Lyceum ging Herman op zijn zeventiende journalistiek studeren in Kampen, destijds een kleine maar bruisende studentenstad met twee (theologische) universiteiten en vier HBO-opleidingen. Journalistiek verhuisde in 1989 naar de hogeschool Windesheim in Zwolle, waar Herman in 1992 afstudeerde. Daarna volgde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en militaire dienst. Als dienstplichtig officier was hij eindredacteur van het vrijetijdsmagazine voor defensiepersoneel ‘TM’ in Gouda. Hierna startte hij in Kampen zijn eigen persbureau met vriend en jaargenoot Wilfried Vonk. 

Herman Broers, Kampen, 2003.
Interview met dokter Kolff in Philadelphia (VS), juni 2003.

1994-2003

Broers & Vonk Pers en Publiciteit (11 medewerkers), destijds een van de grootste zelfstandige persbureaus van Noordoost-Nederland, leverde nieuws uit Overijssel en Gelderland aan het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), RTV Oost, Brugmedia, Rebecca Radio, ANWB Media, Zwolse Courant en Reformatorisch Dagblad. Artikelen en foto’s gingen naar landelijke en regionale magazines als MKB RegioVisie, Zwolle Zakelijk, Brand & Brandweer, PW Magazine, Mess & Keuken en de Waterkampioen (ANWB).

In 1999 was Herman tijdelijk terug op Windesheim in Zwolle als docent Geschreven Pers.

2003-2012

Het schrijverschap lonkte na het debuut met de biografie Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren (Mets & Schilt, 2003) over kunstnieruitvinder Willem Kolff (1911-2009). Het boek werd zeer goed ontvangen en Herman stapte over van de (nieuws)journalistiek naar het (historisch) auteurschap. Daarnaast richtte hij samen met arts John Jacobze de Willem Kolff Stichting in Kampen op die met succes ijverde voor behoud van de werkkamer van dokter Kolff als museaal punt in het oude ziekenhuisgebouw, nu Myosotis van woonzorgconcern IJsselheem.

Presentatie van boek 'Onrust in de wijngaard', hogeschool Windesheim, Zwolle, juni 2007
Omslag van 'Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren', 2003 en heruitgegeven in 2011 (Mets & Schilt / B&Vmedia).

In opdracht van de hogeschool Windesheim schreef Herman de geschiedenis van de Zwolse hogeschool met het boek Onrust in de wijngaard, de wording van Windesheim (Waanders, 2007).

In 2009-2011 was Herman als Kolff-biograaf verbonden aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna maakte Herman enkele omvangrijke historische boekproducties, zoals Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen (B&Vmedia, 2010), een oral-historyproject samen met Windesheim, ArtEZ, de Theologische Universiteit en Stedelijk Museum Kampen, inclusief een fotoboek en een expositie. Blauw Haar, over studentenstad Kampen van 1854 tot 2012, werd genomineerd voor Overijssels Boek van het Jaar.

Omslag 'Blauw Haar', 2010

2012-2020

In 2012 ontstond AERIE Auteurs Uitgevers en ging Herman naast eigen producties ook werk van anderen uitgeven. Zoals BERNSBOEK (AERIE, 2012) van kunstschilder en vriend Wouter Berns, met wie hij vijf jaar later ook het magazine StoryPainter (AERIE, 2017) maakte.
                Van Henk de Koning gaf AERIE in 2012 De Zaak Siebrand uit, over de omstreden dubbelrol van drankenhandelaar J.W. Siebrand tijdens de bezetting. Een tweede oorlogsverhaal bij AERIE was later Misrekening (2019) van Robert Terpstra.
                In 2015 verscheen bij Walburg Pers het dubbelboekproject over leven en werk van Bataviabouwer Willem Vos in Lelystad dat Herman samen met Wilfried al in 2008 initieerde. Wilfried Vonk schreef zijn levensverhaal (Willem Vos, biografie van een scheepsbouwmeester, Walburg Pers 2015) en Vos tekende zelf in een tweede boek de bouw van zijn Batavia (De bouw van een Oost-Indiëvaarder, Walburg Pers, 2015).

BERNSBOEK, schilderijen Wouter Berns
AERIE 2012
Willem Vos, biografie van een scheepsbouwmeester - Wilfried Vonk Walburg Pers, co-uitgever: AERIE, 2015

Herman bedacht in 2014 de naam De Stadskazerne als titel voor een boek over de geschiedenis van de leegstaande Van Heutszkazerne in Kampen. De naam werd gekozen voor het samenwerkingsverband van bibliotheek, stadsarchief, lokale omroep, archeoloog en historische vereniging, dat er in werd ondergebracht. De Stadskazerne, een overleveringstocht door de oude ‘Van Heutsz’ (AERIE, 2016) werd de openingsbundel, inclusief een expositie.
                Een tweede ‘gebouwbiografie’ schreef Herman met Geraart Westerink over het voor sloop behoede oude stadsziekenhuisgebouw van Kampen, getiteld Verhalen van de Engelenberg, een bevochten monument, 1916 -2016 (AERIE, 2017).

De Stadskazerne, overleveringstocht door de oude 'Van Heutsz'
AERIE 2016
Verhalen van de Engelenberg
AERIE 2017

Na de geactualiseerde edities in 2006 (Inventor for Life, Engelstalig) en 2011, kwam in 2018 van Hermans Kolff-biografie in een gloednieuwe versie uit, De man die miljoenen levens redde, Dokter Willem Kolff 1911-2009 bij Uitgeverij Balans. Op basis hiervan maakte Andere Tijden een tv-portret van de kunstnieruitvinder en verscheen opnieuw een Engelstalige editie, Father of Artificial Organs (AERIE, 2020). Herman geeft al jaren lezingen in binnen- en buitenland over leven en werk van dokter Kolff.

Herman Broers, 2021
(foto: Gert Jansen / VIDIFoto)
Father of Artificial Organs - Herman Broers
AERIE, 2020

Heden

In 2018 werd Herman redactielid van het Historisch Tijdschrift (HT) in Kampen. In 2020 leidde hij een commissie die het blad moderniseerde en daarmee de historische vereniging die het uitgeeft van een impuls voorzag. In oktober 2021 werd hij, na negentien maanden als interim wegens de coronapandemie, gekozen als voorzitter van de historische vereniging ‘Jan van Arkel’. Hij coördineert nog steeds de redactie.

Herman werd in 2020 redactielid van cultuurhistorisch jaarboek Kamper Almanak. Hij begeleidde tevens manuscript en productie van het tafelboek Frans Walkate, bankier in maatschappelijk nut, 1866-1943 (Walburg Pers, 2021) van collega-auteur Geraart Westerink, over oud-nutsspaarbankdirecteur Frans Walkate, grondlegger van onder meer het SNS Historisch Centrum dat de Kamper Almanak uitgaf. De Kamper Almanak is met ingang van zomer 2022 voortgezet door de historische vereniging 'Jan van Arkel'.

Herman is sinds oktober 2022 hoofdredacteur van Fryslân, het historisch tijdschrift van het Koninklijk Fries Genootschap. Tevens is hij hoofdredacteur van Friesland Post, hèt magazine van Friesland.

Herman is getrouwd met Sandra, samen hebben ze een dochter.

Historisch Tijdschrift HV 'Jan van Arkel', juni 2021
coördinatie: Herman Broers

Historisch Tijdschrift HV 'Jan van Arkel', december 2020
coördinatie: Herman Broers
Home > Biografie
Postadres

Grindweg 256
8483 JN Scherpenzeel (Frl.)
06 23366394
Bezoekadres

Cellebroedersweg 7A
8261 GV Kampen (Ov.)
06 23366394