Gebaseerd op zijn jarenlange biografisch onderzoek en zijn meest recente boek De man die miljoenen levens redde vertelt Herman Broers je een van de spannendste uitvindersverhalen van Nederland gedurende de twintigste eeuw: de ontwikkeling van de kunstmatige nier door uitvinderarts Willem Kolff (1911-2009).
Waarom lukte het hem wel, en al die onderzoekers in tachtig jaar daarvoor niet om de nierfunctie van de mens over te nemen? Hoe zag die machine eruit? Hoe kwam hij op het idee, en hoe wist hij het apparaat te maken, terwijl de Duitse bezetter hem steeds verder in de problemen bracht? Een spannend verhaal van visie, vastberadenheid en hoop in donkere dagen. En over hoe de uitvinder vervolgens emigreerde en in Amerika uitgroeide tot de vader van de kunstorganen. Een bijzondere medisch innovator - die doorwerkte tot hij ver in de negentig was - aan wie de mensheid, of ze het beseft of niet, miljoenen levens te danken heeft. Tot op de dag van vandaag.
De stad Kampen was ooit een levendige studentenstad met twee (theologische) universiteiten en vier HBO-opleidingen. In de jaren tachtig domineerden duizenden studenten het straatbeeld van deze gesloten en overwegend calvinistische stad die ze met hun branie van binnenuit veranderden. Hoe snel het studentenbolwerk opkwam, zo snel was het ook weer voorbij.
Herman Broers schreef over het mirakel van academiestad Kampen het boek Blauw Haar dat een begrip werd in de geschiedschrijving over de Kamper 'akademies'. In zijn gelijknamige lezing vertelt hij over de achtergronden van deze bijzondere episode in de wording van het Nederlandse hoger onderwijs, en hoe dit een stempel drukte op een van de oudste steden van ons land. En waar zijn ze gebleven, de studenten van toen?