Contact

Van expositie naar stadswandeling

In opdracht van Stadsarchief Kampen en in samenwerking met HV Jan van Arkel maakte ik in 2020 verhaal en teksten van een expositie over Kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie werd uitgebreid met een gloednieuwe stadswandeling die een groot succes werd. Bijdrukken maar, want ook in 2022 wordt nu flink gewandeld.


'In oorlogstijd draaien alle waarden om.' Deze uitspraak van dokter Kolff over wat oorlog inhoudt voor wie er middenin zit, werd de leidraad voor zowel de expositie als de stadswandeling Alle waarden draaien om, Kampen bezet en bevrijd 1940-1945. Dat sporen van het grote verhaal van bezetting en bevrijding ook in je eigen omgeving te zien zijn, werd het uitgangspunt. We verbonden twintig locaties die allemaal een deel van het verhaal van toen vertellen en relevant maken voor het heden.

De wandeling is gericht op een jong, schoolgaand publiek. Maar eenmaal uitgereikt, bleken ook veel volwassenen de route te willen lopen. Hoe langer de oorlog geleden is, hoe meer mensen op exposities, boeken en wandelingen als deze aangewezen zullen zijn omdat van de getuigen steeds minder meer in leven zijn. Ook volwassenen stellen toegankelijke geschiedenis op prijs. Een bijzonder belangrijke les voor de makers.

Met dank aan: Stadsarchief Kampen, HV 'Jan van Arkel', Nationaal Comité 4 en 5 mei, Groot Burgerweeshuis Kampen, gemeente Kampen, Camper Algemeen Steunfonds (CAS), Kampen Partners, Binnenstad Ondernemers Kampen (BOK).

Home > Onderwerpen > Van expositie naar stadswandeling
Postadres

Grindweg 256
8483 JN Scherpenzeel (Frl.)
06 23366394
Bezoekadres

Cellebroedersweg 7A
8261 GV Kampen (Ov.)
06 23366394